Blogg

Pain & Passion

Jag utbildar mig just nu till NLP-practitioner och redan efter första kurstillfället (1/6) så fick jag en enorm självkännedom. Det var som att jag låstes upp! NLP-utbildningen är det bästa jag gjort!

Under tiden fram till nästa kurstillfälle så har jag fått värdefulla insikter till hur det kommer sig att jag är jag, varför jag är som jag är.

Jag är oerhört driven och det vet jag nu att kommer ifrån när jag var liten och fick en lillebror. Det var en oerhörd smärta för mig att bli bortvald då han tog uppmärksamheten av mina föräldrar som jag hade haft helt för mig själv. ”Men jag då??” var den vanligaste meningen jag sade och fortfarande säger när jag är hemma hos mina föräldrar. Allra värst för mig var det när han stal pappas uppmärksamhet.  Det brukar i vuxen ålder likställas med att din sambo/partner/man/fru kommer hem med en ny partner och plötsligt ska det delas på personen du älskar. En kniv i hjärtat med andra ord. När pappa kom hem från hans vecka-vecka jobb så kunde han inte gå fram till honom förrän jag gav tillåtelse. Det blev ett väldans liv annars, ledsen och arg blev jag. Säkert helt ifrån mig. Först när brorsan började gråta så gav jag pappa tillåtelse för att jag tyckte synd om brorsan när han grät.

“Out of your deepest pain will come your greatest gifts, but this can only happen when you take control of the meaning.” Tony Robbins

Jag är supertacksam för min bror. Utan honom skulle jag inte vara den jag är idag. Jag skulle aldrig vilja byta bort drivet som hans närvaro gett mig. Min utmattningsdepression bottnar i att jag har haft fel fokus när jag har ångat fram. Vem skulle inte bli slut av att lägga hela sin energi på något som man egentligen inte tycker om när man brinner för något annat!?

Den nya tiden som förälder

Det har gått mer än en månad sedan lilltjejen föddes och vardagen ser annorlunda ut nu jämfört med när det bara var min sambo och jag. Vad har förändrats (och inte förändrats) och vad innebär förändringen för mig?

 • Jag är lika osocial som tidigare. Min utmattningsdepression försvinner ju inte bara huffpuff utan jag värnar om min kropp och huvud för att hela jag ska orka med.
 • Lilltjejen behöver mat och ny blöja. Jag behöver oxå mat så egentligen är det bara att ge henne mat när hon ger tecken att hon är hungrig och planera in en till persons mat när vi ska iväg. Det är fördel för mig här för att jag är van att planera in en veckas diet-matlådor, det blir liksom ingen big deal.
 • Lilltjejen tar tid och när hon sover har jag egen tid och då gör jag allt som jag vill göra(tvätta, läsa bok m.m) . Jag blir alltså allt mer effektiv. 🙂 Det är inget bortslösande med tid direkt.
 • Sömnen påverkas ju förstås. Vi har tur som har en liten tjej som sover riktigt bra för det mesta. Jag brukar ta sovmorgon efter de nätter vi varit vakna mycket eller ta en powernap på dagen. Det fungerar superbra när min sambo är ledig och vi kan turas om med matning och blöjbyte.
 • Träningen påverkas inte då hon somnar i barnvagnen på vägen dit 🙂

Inre bålmuskulatur- och balansträning

Nu är lilltjejen ute och min kropp är som en rörlig spaghetti. Det var bra stabilt att ha hennes huvud nere i bäckenet och stabiliserade upp det som en propp och hennes kropp gjorde min bål rätt så orörlig. Det var bra tider nu och dessa är nu över för att som tidigare nämnts vara en rörlig spaghetti.

Det är inte bara det att graviditeten och lilltjejen tänjt ut mina magmuskler som gör mig instabil utan även det faktum att jag är överrörlig och förstås resterande mängder av relaxin som gör mitt bäcken rörligare. Allt detta är förstås superviktiga anledningar till att gå tillbaka till grunderna och träna upp den inre bålmuskulaturen; transversus och obliquerna, och även balansen för att skapa en stabil kropp igen som klarar av vardag och träning. Som det är nu så får jag ont av att gå i trappor och det vill jag bli kvitt! Jag rekommenderar appen mamma mage som har bra övningar som successivt blir snäppet svårare för varje nivå du uppnår.

Jag lovade mig själv under graviditeten att jag efter graviditeten skulle bygga upp min inre bålmuskulatur till det bästa den någonsin varit. Jag har slarvat med den tidigare och jag är nu övertygad om att när jag kommer igång med marklyft och knäböj igen runt jul(har jag bestämt) så kommer det att synas i både utförandet och resultaten. Och självklart i alla andra övningar. För att inte tala om att putmagen kommer att vara ett minne blott 🙂

Lista över trevliga sysselsättningar vid utmattningsdepression

Innan man börjar med KBT i Finland så blir man ofta erbjuden att gå i en så kallad Depressionsskola. Ett mer rättvisande namn är Reflektionsskola, då man reflekterar över sitt liv gällande både stort och smått. Jag vill här dela med mig av en lista på aktiviteter som jag upplevde som oerhört viktig och den var  handledande mot tillfrisknande i min vardag. Ännu idag går jag tillbaka till den när jag känner att jag behöver det för mitt mående, dvs back to basics. Jag satsade på att göra ca 10 aktiviteter varje dag, beroende på hur jag mådde.

 • Jag har klätt mig i trevliga kläder
 • jag har lyssnat på radio
 • Jag har iakttagit människor
 • Jag har ätit en god måltid
 • Jag har betraktat molnen
 • Jag har vistats utomhus
 • Jag har skött om grönväxter
 • Jag har varit intresserad av vad människor har sagt
 • Jag har lagt märke till bra saker som har hänt familj och vänner
 • Jag har uppmärksamt lyssnat på vad vänner berättat om sina liv/sysslor
 • Jag har tittat på ett vackert landskap
 • Jag har tagit en promenad
 • Jag har träffat en vän eller bekant
 • Jag har gått på bio eller teater
 • Jag har besökt ett museum
 • Jag har spelat kort eller schack
 • Jag har tittat på solnedgången
 • Jag har sysslat med handarbete eller pyssel
 • jag har lärt mig att göra nya saker
 • Jag har samlat olika föremål
 • Jag har gett någon ett råd
 • Jag har läst en bra bok
 • Jag har tillbringat tid med min familj
 • Jag har besökt ett lopptorg
 • Jag har hjälpt någon annan
 • Jag har möblerat om mitt rum/min lägenhet
 • Jag har talat i telefon
 • Jag har utfört frivilligarbete

Oavsett hur många aktiviteter man väljer att göra under en dag så finns det en som står över alla andra och den har jag valt att markera i fet stil. Det är superviktigt att ta en promenad om den så bara är 5 min lång (helst 15 minuter). En promenad ger så oerhört mycket för välmåendet under en dag. Jag pinade mig ut å gå fast jag inte ville lämna sängen ens och det var jobbigt och bedrövligt då men efteråt så tackade mitt psyke mig genom att ge mig glädje och lite pigghet och dagen blev genast lättare.

Tacksamhetsdagbok – Mina anledningar till varför jag skriver

För 1,5 år sedan började jag skriva i en tacksamhetsdagbok (Gratitude journal) för att ändra mitt sätt att se på min vardag som jag inte trivdes i. Jag ville ersätta negativa tankar med positiva tankar och på det viset må bättre.

Principen är enkel. Varje kväll innan läggdags skrev jag ner 10 saker/händelser som jag var tacksam för i mitt liv just då och varför jag var tacksam för dem. Det kunde vara allt från att jag kom i tid till jobbet till att det spöregnade så att jag slapp tvätta fönstret och istället se på serier eller läsa en bok.

I början var det knepigt att komma på 10 grejer jag var tacksam för varje kväll. Med tiden blev det allt enklare. Jag kunde somna allt snabbare och morgnarna kändes lättare och jag kände mig inte lika sur och grinig mot tiden innan jag började skriva.

Därför skriver jag varje kväll:

1. Jag känner mig mindre stressad och oroad i vardagen

2. Jag känner mig lugn när jag ska sova och somnar lättare

3. Jag uppskattar så mycket mer och jag blir mer medveten om hur underbart livet är

4. Det blir tydligare vad jag vill ha mer av i mitt liv och vad jag inte behöver i mitt liv och kan ta bort.

5. Mitt fokus blir på rätt! På det som är viktigt för mig! Jag lär mig att se bortom det dåliga som händer. Mindre fokus på problem och mer på lösningar

6. Jag blir trevligare och säger ”tack” oftare. Ingen vill umgås med en bitter surpropp som aldrig är glad för stora som små saker som andra gör för en.

7. Det är skönt att skriva ner vissa saker som ingen annan får läsa förutom jag själv

8. De dagar jag är nere så går jag tillbaka och läser om allt bra som finns i mitt liv så att jag påminns om hur underbart liv jag har

9. Jag blir mindre materialistisk. De saker jag är tacksam för kostar oftast ingenting och de är oftast inte saker utan händelser, dofter, utmaningar, människor etc

10. Jag blir helt enkelt mycket gladare och lyckligare över mitt liv

A thankful person is thankful under all circumstances. A complaining soul complains even in paradise.

Fall hard – bounce high

Jag har kommit så pass långt i mitt tillfrisknande från utmattningsdepressionen att jag nu ser när andra är på väg åt samma håll som jag var. Jag önskar att jag kunde säga något till personen, något som gör att den klarar sig undan, men jag vet inte vad och jag vet inte ens om det går.

Det tog mig mer än 15 år, från starten till att det small, att fatta vad som skedde och vad jag höll på med som jag borde låtit bli. Det tog mig mer än halva mitt liv att inse att jag inte levde som jag borde. Jag fick många tecken på vägen men jag fattade inte vad de var för något, sjukdomar, migrän, milda depressioner osv. Det krävdes en rejäl smäll för att jag skulle fatta på riktigt. Jag insåg ju när jag t.ex låg där i feber att jag måste ändra något men sen halkade jag in på fel spår igen. Om jag går tillbaka till gamla vanor nu så dräneras jag på energi, blir irriterad på allt och alla och tappar lusten för det mesta. Jag har inget val än att hamna på rätt. Och det är ju bra 🙂

När jag nu ser andra bete sig som jag gjorde i många år innan så står jag och tittar på och dessutom på avstånd för att inte dras med själv. Jag har inte energin längre att vara nära en sån person, Jag dräneras. Jag kan inte hjälpa personen i fråga för den personen behöver nå sin botten för att förstå sin egen situation och ändra sitt liv.

trampoline

 

Minimalism – fokus på det viktiga i livet

Jag är oerhört tacksam för att jag fick höra talas om minimalism ca 1,5 år innan utmattningsdepressionen small till. Minimalism har hjälpt mig både innan och efteråt. Utan det skulle vägen till tillfrisknande vara mycket längre.

Vad är minimalism? Minimalism för mig handlar om att göra sig av med det onödiga för att ge plats för det som är viktigt i mitt liv. Att enbart äga det nödvändiga och det som ger ett värde. Jag har flyttat många gånger i mitt liv och vid varje flytt har jag blivit förvånad över hur mycket saker jag samlat på mig; kläder jag aldrig använt eller enbart använt en gång, för att inte prata om de plagg jag sparat i flera år för att det kommer att komma en dag då jag får användning för dem. Jag hade massor med onödiga saker i köksskåpen som jag aldrig använde men som tog plats; flera kastruller, knivar, skålar, lökhackare m.m. Prydnadssaker som jag innerst inne inte tyckte om men som jag inte täcktes slänga för att jag hade fått dem av någon.

Jag märkte en oerhörd stor skillnad i stressnivå när jag gjorde mig av med i stort sett det mesta jag ägde. Det kändes oerhört befriande! Jag tittade ut över min lägenhet och jag tyckte att det var så skönt att slippa tänka på att jag måste vattna blommorna eftersom jag inte hade några som måste tas om hand längre. Min koncentrationsförmåga blev bättre och jag kände mig lugnare inom mig när jag inte såg en massa saker som stal min uppmärksamhet längre. Jag som tidigare hade varit så lättdistraherad kunde plötsligt fokusera på saker!

Kreativiteten började blomma för mig. När sakerna inte längre tog bort fokus så dök det upp både den ena idén efter den andra och jag kände en härlig känsla av frihet sprida sig i kroppen. Tankar på att jag skulle säga upp mig från jobbet och packa en väska och bara resa iväg och göra något helt annat dök upp. Plötsligt kändes det mesta så mycket lättare! Det fanns även TID för att göra roliga saker. Grejerna hade även snott delar av min värdefulla tid bara genom att distrahera mig. Nu när kreativiteten flödade så började jag tänka över mitt liv och vad jag egentligen ville göra mer och mer. Människor framför saker. Upplevelser framför saker. Minimalismen satte nyckeln i låset till en dörr som jag senare öppnade när utmattningsdepressionen fick mig att reflektera ännu mer över mitt liv. Nyckeln till framtiden.

Det var även oerhört jobbigt vissa gånger då jag skulle göra mig av med saker då det kändes som att något inom mig försvann och det blev ett hål kvar. Materialistiska saker hade blivit en del av mig. Jag tyckte att det var lättare att slänga sakerna än att skänka bort dem eller sälja dem på loppis. De saker som var mest smärtsamma att göra mig av med, tex gåvor, slängde jag då jag inte ville att de skulle hamna hos någon annan. Jag hade en kompis med mig som stöd när jag gjorde mig av med det jag tyckte att var jobbigast. Missförstå mig inte, jag VILLE göra mig av med sakerna men vissa grejer drog fram obehagliga känslor i bröstet. Ungefär som separationsångest eller som de känslor man känner när man gör slut med någon. Lyckligtvis så försvann de känslorna direkt efter att jag gjort mig av med grejerna. Jag fick ett rejält uppvaknande över hur fäst jag varit vid materiella ting.

201704051747066668_sbig