Lista över trevliga sysselsättningar vid utmattningsdepression

Innan man börjar med KBT i Finland så blir man ofta erbjuden att gå i en så kallad Depressionsskola. Ett mer rättvisande namn är Reflektionsskola, då man reflekterar över sitt liv gällande både stort och smått. Jag vill här dela med mig av en lista på aktiviteter som jag upplevde som oerhört viktig och den var  handledande mot tillfrisknande i min vardag. Ännu idag går jag tillbaka till den när jag känner att jag behöver det för mitt mående, dvs back to basics. Jag satsade på att göra ca 10 aktiviteter varje dag, beroende på hur jag mådde.

 • Jag har klätt mig i trevliga kläder
 • jag har lyssnat på radio
 • Jag har iakttagit människor
 • Jag har ätit en god måltid
 • Jag har betraktat molnen
 • Jag har vistats utomhus
 • Jag har skött om grönväxter
 • Jag har varit intresserad av vad människor har sagt
 • Jag har lagt märke till bra saker som har hänt familj och vänner
 • Jag har uppmärksamt lyssnat på vad vänner berättat om sina liv/sysslor
 • Jag har tittat på ett vackert landskap
 • Jag har tagit en promenad
 • Jag har träffat en vän eller bekant
 • Jag har gått på bio eller teater
 • Jag har besökt ett museum
 • Jag har spelat kort eller schack
 • Jag har tittat på solnedgången
 • Jag har sysslat med handarbete eller pyssel
 • jag har lärt mig att göra nya saker
 • Jag har samlat olika föremål
 • Jag har gett någon ett råd
 • Jag har läst en bra bok
 • Jag har tillbringat tid med min familj
 • Jag har besökt ett lopptorg
 • Jag har hjälpt någon annan
 • Jag har möblerat om mitt rum/min lägenhet
 • Jag har talat i telefon
 • Jag har utfört frivilligarbete

Oavsett hur många aktiviteter man väljer att göra under en dag så finns det en som står över alla andra och den har jag valt att markera i fet stil. Det är superviktigt att ta en promenad om den så bara är 5 min lång (helst 15 minuter). En promenad ger så oerhört mycket för välmåendet under en dag. Jag pinade mig ut å gå fast jag inte ville lämna sängen ens och det var jobbigt och bedrövligt då men efteråt så tackade mitt psyke mig genom att ge mig glädje och lite pigghet och dagen blev genast lättare.

Författare: Erica Tornvall

Mom, fitness addict, minimalist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s