Minimalism – fokus på det viktiga i livet

Jag är oerhört tacksam för att jag fick höra talas om minimalism ca 1,5 år innan utmattningsdepressionen small till. Minimalism har hjälpt mig både innan och efteråt. Utan det skulle vägen till tillfrisknande vara mycket längre.

Vad är minimalism? Minimalism för mig handlar om att göra sig av med det onödiga för att ge plats för det som är viktigt i mitt liv. Att enbart äga det nödvändiga och det som ger ett värde. Jag har flyttat många gånger i mitt liv och vid varje flytt har jag blivit förvånad över hur mycket saker jag samlat på mig; kläder jag aldrig använt eller enbart använt en gång, för att inte prata om de plagg jag sparat i flera år för att det kommer att komma en dag då jag får användning för dem. Jag hade massor med onödiga saker i köksskåpen som jag aldrig använde men som tog plats; flera kastruller, knivar, skålar, lökhackare m.m. Prydnadssaker som jag innerst inne inte tyckte om men som jag inte täcktes slänga för att jag hade fått dem av någon.

Jag märkte en oerhörd stor skillnad i stressnivå när jag gjorde mig av med i stort sett det mesta jag ägde. Det kändes oerhört befriande! Jag tittade ut över min lägenhet och jag tyckte att det var så skönt att slippa tänka på att jag måste vattna blommorna eftersom jag inte hade några som måste tas om hand längre. Min koncentrationsförmåga blev bättre och jag kände mig lugnare inom mig när jag inte såg en massa saker som stal min uppmärksamhet längre. Jag som tidigare hade varit så lättdistraherad kunde plötsligt fokusera på saker!

Kreativiteten började blomma för mig. När sakerna inte längre tog bort fokus så dök det upp både den ena idén efter den andra och jag kände en härlig känsla av frihet sprida sig i kroppen. Tankar på att jag skulle säga upp mig från jobbet och packa en väska och bara resa iväg och göra något helt annat dök upp. Plötsligt kändes det mesta så mycket lättare! Det fanns även TID för att göra roliga saker. Grejerna hade även snott delar av min värdefulla tid bara genom att distrahera mig. Nu när kreativiteten flödade så började jag tänka över mitt liv och vad jag egentligen ville göra mer och mer. Människor framför saker. Upplevelser framför saker. Minimalismen satte nyckeln i låset till en dörr som jag senare öppnade när utmattningsdepressionen fick mig att reflektera ännu mer över mitt liv. Nyckeln till framtiden.

Det var även oerhört jobbigt vissa gånger då jag skulle göra mig av med saker då det kändes som att något inom mig försvann och det blev ett hål kvar. Materialistiska saker hade blivit en del av mig. Jag tyckte att det var lättare att slänga sakerna än att skänka bort dem eller sälja dem på loppis. De saker som var mest smärtsamma att göra mig av med, tex gåvor, slängde jag då jag inte ville att de skulle hamna hos någon annan. Jag hade en kompis med mig som stöd när jag gjorde mig av med det jag tyckte att var jobbigast. Missförstå mig inte, jag VILLE göra mig av med sakerna men vissa grejer drog fram obehagliga känslor i bröstet. Ungefär som separationsångest eller som de känslor man känner när man gör slut med någon. Lyckligtvis så försvann de känslorna direkt efter att jag gjort mig av med grejerna. Jag fick ett rejält uppvaknande över hur fäst jag varit vid materiella ting.

201704051747066668_sbig

Författare: Erica Tornvall

Mom, fitness addict, minimalist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s