Vad jag inte visste om graviditeter innan jag blev gravid – Trimester 1 (vecka 1-12)

Det här är mitt allra första blogginlägg. Jag funderade länge vad jag skulle skriva om och så slog det mig nu (i vecka 31) att jag egentligen inte vetat ett dugg vad som händer från dag 1 av graviditeten och jag får fortfarande lära mig nya saker. För att inte göra detta inlägg helt mastodont långt så har jag delat in det i de tre perioderna, trimestrarna och här beskrivs min trimester 1:

  • Direkt när jag fick se de två strecken på stickan så sa jag till min kille att det måste vara något fel på ungen, att den är död eller något, eftersom jag hade så förbannat ont till och från i nedre delen av magen. Jag hade som tur var fel och livmodern fäster med ligament som börjar tänjas ut i början av graviditeten och det kan innebära att det känns som att någon hugger dig med en kniv i nedre delen av magen. Mysigt. Not.
  • Jag fick en speciell glow i ansiktet och plötsligt så tyckte jag att mitt osminkade ansikte var sötast och lade sminket på hyllan. Det var nog det bästa med hela trimester 1…
  • Från ca vecka 8 så låg jag hela dagarna för att jag mådde illa från morgon till kväll. Allt luktade fruktansvärt. ALLT!! Det gjorde det inte lättare att vardagsrummet och köket var i samma rum och köksfläkten var avstängd under vinterhalvåret.. Jag kommer nog aldrig att äta Santa Marias tacokrydda igen.. Vad jag förstod så skulle mitt luktsinne skydda barnet från att jag sätter i mig något som kan orsaka det skada. Dit hör tydligen både egetskjutet rådjurskött och min kille.
  • Jag tyckte att allt luktade illa, men något som verkligen gjorde det var JAG!! Min andedräkt luktade så surt att jag var nära att spy av den varenda dag. På grund av detta levde jag på vattenmelon ett tag för det neutraliserade andedräkten så att jag klarade av att leva. Ni kan ju tänka er vilket mysigt förhållande vi hade dessa veckor då både jag och killen inte klarade av varandras andedräkter..
  • Jag visste att jag kunde hamna på att spy direkt på morgonen de första veckorna pga höga halter hormoner i min kropp. Det gjorde ju självklart inte jag. Jag mådde fruktansvärt fram till vecka 10, då jag började må både fruktansvärt OCH SPY.  Jag kräktes ju så klart inte heller på morgnarna utan från ca kl 16 låg jag i soffan blixtstilla tills jag blev tvungen att hoppa ur soffan och spy. Oftast i en hink bakom soffan eftersom jag inte ville missa något obetydligt program på teven(som var mitt enda liv just då).
  • Jag blev superkänslig och började gråta för allt som rörde barn; tv-program där barn skadas eller av att läsa en text i en bok om barn. Jag utnyttjade detta för att få ner hormonerna så att jag skulle få ner illamåendet. Illamåendet försvann alltid när tårarna föll, så när det blev olidligt så läste jag om trollets utveckling vecka för vecka. Hellre lipa än må illa.
  • Jag mådde inte bara illa, utan jag var supertrött oxå. Och att gå från huset till bilen var en pärs. För att inte tala om de två trapporna jag skulle upp och ner för. Jag varken orkade eller klarade av att laga mat själv. Utan min kille skulle jag svultit! I början får det lilla trollet sin energi och näring direkt från mig. Moderkakan tog helt över det ansvaret i slutet av trimester 1. Fram tills dess var jag totalt dränerad och andfådd.
  • Ett litet troll som lever i livmodern överlever fast mamman lever på obefintliga mängder mat som hon dessutom spyr upp vid tandborstningen. Bra skit!

Trimester 1 handlade mest om otrevliga överraskningar i form av dåligt mående och jag längtade mest tills den skulle vara över. Veckorna var låååånga, men även långa veckor tog slut! 🙂

 

Författare: Erica Tornvall

Mom, fitness addict, minimalist

En tanke på “Vad jag inte visste om graviditeter innan jag blev gravid – Trimester 1 (vecka 1-12)”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s